Реклама +7(700) 388 81 09
< Назад к документу

Спорттық iс-шараларға қатысушылардың тамақтану нормаларын белгiлеу туралы

Қазақстан Республикасының Туризм және спорт жөніндегі агенттігі төрағасының 2002 жылғы 11 қыркүйектегі N 06-2-2/208 бұйрығы. Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде 2002 жылғы 11 қазанда тіркелді. Тіркеу N 2007. Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Мәдинет және спорт министрінің 2014 жылғы 22 қарашадағы № 107 бұйрығымен

      Ескерту. Күші жойылды - ҚР Мәдинет және спорт министрінің 22.11.2014 № 107 бұйрығымен (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі).

      Спорттық iс-шараларды өткізудің қаражатын ұтымды пайдалану мақсатында бұйырамын:
      1. Қоса берiлiп отырған: 
      1) спортшылар үшiн ұсынылған тағам рациондарындағы негiзгi азықтық заттардың құнарлылығының есебi мен ара қатынасы; 
      2) энергияға және негiзгi азықтық заттарға тәулiктiк қажеттiлiк (дененiң 1 кг. салмағына); 
      3) негiзгi тағамдық өнiмдердiң құрамы мен құнарлығын 10 гр. шаққанда; 
      4) спорттық мектеп интернаттардың, Республикалық спорт колледждерiнiң және ұлттық құрама командалар мүшелерiнiң (орта көлемдегi) жас спортшы-оқушылары үшiн тамақтану рационының негiзгi құрамдары мен құнарлылығы бекiтiлсiн. 
       Ескерту. Кіріспе жаңа редакцияда - ҚР Туризм және спорт жөніндегі агенттігі төрағасының 2004 жылғы 9 маусымдағы N 06-2-2/197  бұйрығымен .
      2. Мемлекеттiк бюджеттен қаржыландырылатын спорттық ұйымдар қосымшаларға сәйкес, бюджет қаржысын бөлу шегiнде, спорттық iс-шаралар мен оқу-жаттығу жиындарына қатысушы спортшыларды тамақпен тегiн қамтамасыз етсiн. 
      3. Осы бұйрықтың орындалуына бақылау жасау Агенттiктiң қаржы және экономика бөлiмiне жүктелсiн. 

       Төрағаның м.а.

"Бекітілді"
ҚР Туризм және спорт
жөніндегі агенттігінің төрағасы
2002 ж. 10 қыркүйек

  Спортшылар үшiн ұсынылған тағам рациондарындағы
негiзгi азықтық заттардың құнарлылығының
есебi мен ара қатынасы

-------------------------------------------------------------------
N ! Топ !     Спорт түрлері       !     Спорт   ! Тәулiк iшiндегi 
р/с!  N  !                         !   түрлерiнiң! күш-қуат шығыны
   !     !                         !  сипаттамасы! к/калориямен
   !     !                         !             !-----------------
   !     !                         !             !  ерлер  !  әйел.
-------------------------------------------------------------------
1.   1.    Шахмат, дойбы            Айтарлықтай    2880-      2600-
                                    күш-қуат       3200       3000
                                    жұмсалмайтын
                                    түрлерi
2.   2.    Семсерлесу, мәнерлеп     Айтарлықтай    3500-      3000-
           сырғанау, акробатика,    күш-қуат       4500       4000
           спорттық және көркем     жұмсалатын
           гимнастика, ат спорты,   түрлерi
           жеңiл атлетика, стол
           теннисi, желкендi қайық
           спорты, батутта секiру,
           шаңғымен тұғырдан
           секiру, шана спорты,
           нысана ату, ауыр
           атлетика
3.   3.    400 м., 1500 м., 3000 м. Жұмсалатын     4500-      4000-
           Жүгiру, бокс, күрес, тау күш қуат       5500       5000
           шаңғысы спорты, жүзу,    көлемi үлкен
           жеңiлатлетикалық         интенсивтілiгi
           көпсайыс, бессайыс,      мен
           спорттық ойындар,        сипатталатын
           ресби, теннис, футбол,   спорт түрлерi
           хоккей.
4.   4.    Альпинизм, 10000 м.      Ұзақ           8000       7000
           жүгiру, биатлон, тас     мерзiмдiк
           жолдағы веложарыс, есу,  күш-қуат
           коньки, шаңғы жарыстары, жұмсалуға
           шаңғыдан                 байланысты
           екісайыс, марафон,       спорт
           спорттық жорға жүріс.    түрлері
-------------------------------------------------------------------

       Энергияға және негізгі азықтық заттарға тәуліктік қажеттілік
                        (Дененің 1 кг. салмағына)

-------------------------------------------------------------------
    Спорт түрлері      ! Белоктар!Майлар! Көміртегі. ! Құнарлылығы
                       ! гр.     !гр.   ! лер гр.    ! (ккал)
-------------------------------------------------------------------
Гимнастика, мәнерлеп    2,2-2,5    1,7-1,9      8-9,75      59-66
сырғанау, шағын қашық.
тықтағы жеңіл атлетика,
секірулер, орта және    2,3-2,5    1,8-2,0      9,0-9,8     62-67
шалғай қашықтыққа
жүгірулер               2,4-2,8    2,0-2,1      10-12,0     69-78
Аса ұзақ қашықтыққа     2,5-2,9    2,0-2,2     11,2-13,0    73-84
жүгіру, 20, 50 км.
спорттық жорға жүріс
Жүзу, су добы           2,3-2,5    2,2-2,4      9,5-10,0    67-72
Ауыр атлетика, снаряд   2,5-2,9    1,8-2,0      10-11,8     66-77
лақтыру
Күрес, бокс             2,4-2,9    1,8-2,2      9,0-11,0    62-75
Есу                     2,5-2,7    2,0-2,3     10,5-11,3    70-77
Футбол, хоккей          2,4-2,6    2,0-2,2      9,6-10,4    66-72
Баскетбол, волейбол     2,3-2,4    1,8-2,0      9,5-10,8    63-71
Велоспорт, тректегі     2,3-2,5    1,8-2,0     10,8-11,8    69-75
жарыстар
Тас жолдағы жарыстар    2,5-2,7    2,0-2,1     12,2-14,3    77-87
Ат спорты               2,1-2,3    1,7-1,9      8,9-10,0    66-66
Желкенді қайық спорты   2,2-2,4    2,1-2,2      8,5-9,7     62-68
Нысана ату спорты       2,2-2,4    2,0-2,1      8,3-9,5     60-67
Қысқа қашықтықтағы
шаңғы спорты            2,3-2,5    1,9-2,2     10,2-11,0    67-74
Ұзын қашықтықтағы
шаңғы спорты            2,4-2,6    2,0-2,4     11,5-12,6    74-82
Конькимен жарысу спорты 2,5-2,7    2,0-2,3     10,0-10,9    69-74
-------------------------------------------------------------------

Негізгі тағамдық өнімдердің құрамы мен құнарлылығын 10 гр. шаққанда

-------------------------------------------------------------------
Топ  ! Өнім       !Белок.!Май.!Көмір.!Азықтық талшықтар!Құнарлы. 
      !            !тар   !лар !тегі  !-----------------!лығы 
      !            !      !    !      !Клетка.!Пектин   !
      !            !      !    !      !лық    !         !
-------------------------------------------------------------------
1.    Картоп          2,0  0,1     19,7    1,0-1,5   0,5       83
2.    Сәбіз           1,3  0,1      7,0    1,0-1,5   0,6       33
3.    Қызылша         1,7          10,8    0,6-0,9  1,0-1,1    48
4.    Жасыл бұршақтар 3,1  0,2      7,1    1,0-1,5             41
5.    Жаңа жетілген   3,2  0,7      1,6      1,5               25
       саңырау-құлақтар
6.    Томаттар        0,6           4,2    0,6-9     0,4       15
7.    Қиярлар         0,8           3,0    0,6-0,9   0,4       15
8.    Салаттар        1,5           2,2    0,3-0,5             19
9.    Тәтті бұрыштар  1,3           4,7    1,0-1,5             23
10.    Көк жуалар      1,3           4,3    0,6-0,9             22
11.    Ақ качанды
       капуста         1,8           5,4    1,0-1,5   0,6       28
12.    Ашыған капуста  0,8           1,8                        14
13.    Баклажандар     0,6  0,1      5,5    1,0-1,5   0,4       24
14.    Кабачкалар      0,6  0,3      5,7    0,3-0,5             27
15.    Асқабақ         1,0           6,5    1,0-1,5   0,3       29
16.    Жүзім           0,4          17,5    0,6-0,9   0,6       69
17.    Банандар        1,5          22,4    0,6-0,9             91
18.    Инжир           0,6          14,0      1,5               56
19.    Құрма           0,5          15,0                        62
20.    Алмалар         0,4          11,3    0,6-0,9  1,0-1,1    46
21.    Апельсиндер     0,9           8,4    1,0-1,5  0,6        38
22.    Грейпфрукт      0,9           7,3                        35
23.    Итбүлдірген     0,7           8,6      1,5               40
24.    Қара жидек      1,7           8,6      1,5               40
25.    Қарақат         1,0           8,0      1,5    1,0-1,1    40
26.    Бүлдірген       1,8           8,1      1,5    0,7        41
27.    Жидек           1,7           7,0      1,5    0,7        36
28.    Таңқурай        0,8           9,0      1,5    0,7        41
29.    Қарлыған        0,7           9,9      1,5    0,6        44
30.    Өріктер         0,4          11,3    0,6-0,9  0,7        46
31.    Шабдалы         0,9          10,4    0,6-0,9  0,7        44
32.    Қара өрік       0,8           9,9    0,3-0,5  0,9        43
33.    Алмұрт          0,4          10,7    0,6-0,9  0,6        42
34.    Қауын           0,6           9,6    0,6-0,9  0,4        39
35.    Мандариндер     0,8           8,6    0,6-0,9  0,4        38
36.    Қарбыз          0,7           9,2    0,3-0,5  0,4        38
37.    Ақ нан          7,6  0,9     47,7    0,3-0,5            226
38.    Кеспелік  
       бұйымдар       10,4  0,9     75,2    0,1-0,2            332
39.    Қара нан       11,9  5,8     65,4    1,0-1,5            345
40.    Тауық еті      20,8  8,8      0,6                       165
41.    Майсыз ет      20,2  7,0                                144
42.    Майсыз балық   17,5  0,6                                 75
43.    Ірімшік        16,7  2,0      1,3                       156
44.    Сиыр майы       0,6 83,4                                749
45.    Қаймақ 10%      3,0 10,0      4,0                       118
46.    Қаймақ 25%      2,6 25,0      2,7                       248
47.    Өсімдік майы        99,9                                899
48.    Сүт             2,8  3,2      4,7                        58
49.    Жұмыртқа       12,7 11,1      0,7                       157
-------------------------------------------------------------------

           Спорттық мектеп-интернаттардың, Республикалық спорт
        колледждерінің және ұлттық құрама командалар мүшелерінің
         (орта көлемдегі) жас спортшы-оқушылары үшін тамақтану
              рационының негізгі құрамдары мен құнарлылығы
-------------------------------------------------------------------
  Сыныптар, !Белоктар (г.)!Майлар (г.)  !Көміртегілер (г.)!Құнарлы.
  курстар   !             !             !                 !лығы
            !             !             !                 !ккал-мен
-------------------------------------------------------------------
5-6 сынып     130,0         120,0           520,0           3800
7-8 сынып     150,0         140,0           640,0           4500
9-10 сынып    171,1         120,0           803,0           5000
1-2 курс РСК  180,0         135,0           880,0           5500
Ұлттық
құрама
командалардың 210,0         200,0           840,0           6000
спортшылары
-------------------------------------------------------------------

      3800 ккалориялық жалпы энергиялық құндылықты қамтамасыз
                  ететін өнімдердің жобалық жиынтығы

     1. Ет және ет өнімдері               300
     2. Балық және балық өнімдері         100
     3. Ірімшік                            95
     4. Сыр                                30
     5. Жұмыртқа                           50
     6. Сүт өнімдері                      500
     7. Сиыр майы                          60
     8. Өсімдік майы                    15-20
     9. Қаймақ                             10
    10. Картоп                            400
    11. Жармалар, ұн                      100
    12. Көкөністер                        400
    13. Жемістер                          300
    14. Кептірілген жемістер               20
    15. Шырындар                          200
    16. Қант және басқа тәттілер          100
    17. Қара және ақ бидай наны       250/300     

      5000 ккалориялық жалпы энергиялық құндылықты қамтамасыз
                 ететін өнімдердің жобалық жиынтығы

     1. Ет және ет өнімдері               350
     2. Балық және балық өнімдері     100/120
     3. Ірімшік                           125
     4. Сыр                                25
     5. Жұмыртқа                           50
     6. Сүт өнімдері                      750
     7. Сиыр майы                          40
     8. Өсімдік майы                    15/20
     9. Қаймақ                          10/15
    10. Картоп                            450
    11. Жармалар, ұн                      140
    12. Көкөністер                        450
    13. Жемістер                          450/одан да көп
    14. Кептірілген жемістер               45
    15. Шырындар                          300/одан да көп
    16. Қант және басқа тәттілер          230
    17. Қара және ақ бидай наны       250/300     

    5500 ккалориялық жалпы энергиялық құндылықты қамтамасыз
                ететін өнімдердің жобалық жиынтығы

     1. Уылдырық (бекіре, кета)           10
     2. Шоқыр, бекіре
        (суықтай және ыстықтай
        қақтау)                           50
     3. Мұздақталған балық
        (треске, навага, шоқыр,
        бекіре)                           50
     4. Арықтау еттің түрлері            350
     5. Шұжықтар:
        пісіріліп сүрленген               30
        сүрленген                         30
     6. Ветчина (шошқаның сүрленген       50
        еті)
     7. Құстар (тауық, балапан,
        қаз, үйрек)                       50
     8. Жұмыртқа                          2 дана
     9. Сүт және ашытылған сүт өнімдері  800
    10. Майсыз ірімшік                   100
    11. Қаймақ                           100
    12. Сыр                               50
    13. Сиыр майы                         40
    14. Өсімдік майы                      10
    15. Бал                               30
    16. Қант және басқа да тәттілер      100
    17. Жаңғақтар (түйе жаңғақ, фундук)   50
    18. Кептірілген жемістер (курага,
        қараөрік, жүзім)                  75
    19. Жаңа өскін көкөністер            500
    20. Картоп                           300
    21. Жемістер                         500
    22. Жеміс шырындары                  500
    23. Жармалар (барлық түрлері, ұн)    100
    24. Нан-тоқаш бұйымдары              400
    25. Минералды сулар                  500
    26. Кофе, шәй, какао                  10

Назад к документу

Заңдар - Спорттық iс-шараларға қатысушылардың тамақтану нормаларын белгiлеу туралы (өзгертулер 11 қыркүйек 2002) V020002007_

Қазақстан Республикасының Туризм және спорт жөніндегі агенттігі төрағасының 2002 жылғы 11 қыркүйектегі N 06-2-2/208 бұйрығы. Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде 2002 жылғы 11 қазанда тіркелді. Тіркеу N 2007. Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Мәдинет және спорт министрінің 2014 жылғы 22 қарашадағы № 107 бұйрығымен

      Ескерту. Күші жойылды - ҚР Мәдинет және спорт министрінің 22.11.2014 № 107 бұйрығымен (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі).

      Спорттық iс-шараларды өткізудің қаражатын ұтымды пайдалану мақсатында бұйырамын:
      1. Қоса берiлiп отырған: 
      1) спортшылар үшiн ұсынылған тағам рациондарындағы негiзгi азықтық заттардың құнарлылығының есебi мен ара қатынасы; 
      2) энергияға және негiзгi азықтық заттарға тәулiктiк қажеттiлiк (дененiң 1 кг. салмағына); 
      3) негiзгi тағамдық өнiмдердiң құрамы мен құнарлығын 10 гр. шаққанда; 
      4) спорттық мектеп интернаттардың, Республикалық спорт колледждерiнiң және ұлттық құрама командалар мүшелерiнiң (орта көлемдегi) жас спортшы-оқушылары үшiн тамақтану рационының негiзгi құрамдары мен құнарлылығы бекiтiлсiн. 
       Ескерту. Кіріспе жаңа редакцияда - ҚР Туризм және спорт жөніндегі агенттігі төрағасының 2004 жылғы 9 маусымдағы N 06-2-2/197  бұйрығымен .
      2. Мемлекеттiк бюджеттен қаржыландырылатын спорттық ұйымдар қосымшаларға сәйкес, бюджет қаржысын бөлу шегiнде, спорттық iс-шаралар мен оқу-жаттығу жиындарына қатысушы спортшыларды тамақпен тегiн қамтамасыз етсiн. 
      3. Осы бұйрықтың орындалуына бақылау жасау Агенттiктiң қаржы және экономика бөлiмiне жүктелсiн. 

       Төрағаның м.а.

"Бекітілді"
ҚР Туризм және спорт
жөніндегі агенттігінің төрағасы
2002 ж. 10 қыркүйек

  Спортшылар үшiн ұсынылған тағам рациондарындағы
негiзгi азықтық заттардың құнарлылығының
есебi мен ара қатынасы

-------------------------------------------------------------------
N ! Топ !     Спорт түрлері       !     Спорт   ! Тәулiк iшiндегi 
р/с!  N  !                         !   түрлерiнiң! күш-қуат шығыны
   !     !                         !  сипаттамасы! к/калориямен
   !     !                         !             !-----------------
   !     !                         !             !  ерлер  !  әйел.
-------------------------------------------------------------------
1.   1.    Шахмат, дойбы            Айтарлықтай    2880-      2600-
                                    күш-қуат       3200       3000
                                    жұмсалмайтын
                                    түрлерi
2.   2.    Семсерлесу, мәнерлеп     Айтарлықтай    3500-      3000-
           сырғанау, акробатика,    күш-қуат       4500       4000
           спорттық және көркем     жұмсалатын
           гимнастика, ат спорты,   түрлерi
           жеңiл атлетика, стол
           теннисi, желкендi қайық
           спорты, батутта секiру,
           шаңғымен тұғырдан
           секiру, шана спорты,
           нысана ату, ауыр
           атлетика
3.   3.    400 м., 1500 м., 3000 м. Жұмсалатын     4500-      4000-
           Жүгiру, бокс, күрес, тау күш қуат       5500       5000
           шаңғысы спорты, жүзу,    көлемi үлкен
           жеңiлатлетикалық         интенсивтілiгi
           көпсайыс, бессайыс,      мен
           спорттық ойындар,        сипатталатын
           ресби, теннис, футбол,   спорт түрлерi
           хоккей.
4.   4.    Альпинизм, 10000 м.      Ұзақ           8000       7000
           жүгiру, биатлон, тас     мерзiмдiк
           жолдағы веложарыс, есу,  күш-қуат
           коньки, шаңғы жарыстары, жұмсалуға
           шаңғыдан                 байланысты
           екісайыс, марафон,       спорт
           спорттық жорға жүріс.    түрлері
-------------------------------------------------------------------

       Энергияға және негізгі азықтық заттарға тәуліктік қажеттілік
                        (Дененің 1 кг. салмағына)

-------------------------------------------------------------------
    Спорт түрлері      ! Белоктар!Майлар! Көміртегі. ! Құнарлылығы
                       ! гр.     !гр.   ! лер гр.    ! (ккал)
-------------------------------------------------------------------
Гимнастика, мәнерлеп    2,2-2,5    1,7-1,9      8-9,75      59-66
сырғанау, шағын қашық.
тықтағы жеңіл атлетика,
секірулер, орта және    2,3-2,5    1,8-2,0      9,0-9,8     62-67
шалғай қашықтыққа
жүгірулер               2,4-2,8    2,0-2,1      10-12,0     69-78
Аса ұзақ қашықтыққа     2,5-2,9    2,0-2,2     11,2-13,0    73-84
жүгіру, 20, 50 км.
спорттық жорға жүріс
Жүзу, су добы           2,3-2,5    2,2-2,4      9,5-10,0    67-72
Ауыр атлетика, снаряд   2,5-2,9    1,8-2,0      10-11,8     66-77
лақтыру
Күрес, бокс             2,4-2,9    1,8-2,2      9,0-11,0    62-75
Есу                     2,5-2,7    2,0-2,3     10,5-11,3    70-77
Футбол, хоккей          2,4-2,6    2,0-2,2      9,6-10,4    66-72
Баскетбол, волейбол     2,3-2,4    1,8-2,0      9,5-10,8    63-71
Велоспорт, тректегі     2,3-2,5    1,8-2,0     10,8-11,8    69-75
жарыстар
Тас жолдағы жарыстар    2,5-2,7    2,0-2,1     12,2-14,3    77-87
Ат спорты               2,1-2,3    1,7-1,9      8,9-10,0    66-66
Желкенді қайық спорты   2,2-2,4    2,1-2,2      8,5-9,7     62-68
Нысана ату спорты       2,2-2,4    2,0-2,1      8,3-9,5     60-67
Қысқа қашықтықтағы
шаңғы спорты            2,3-2,5    1,9-2,2     10,2-11,0    67-74
Ұзын қашықтықтағы
шаңғы спорты            2,4-2,6    2,0-2,4     11,5-12,6    74-82
Конькимен жарысу спорты 2,5-2,7    2,0-2,3     10,0-10,9    69-74
-------------------------------------------------------------------

Негізгі тағамдық өнімдердің құрамы мен құнарлылығын 10 гр. шаққанда

-------------------------------------------------------------------
Топ  ! Өнім       !Белок.!Май.!Көмір.!Азықтық талшықтар!Құнарлы. 
      !            !тар   !лар !тегі  !-----------------!лығы 
      !            !      !    !      !Клетка.!Пектин   !
      !            !      !    !      !лық    !         !
-------------------------------------------------------------------
1.    Картоп          2,0  0,1     19,7    1,0-1,5   0,5       83
2.    Сәбіз           1,3  0,1      7,0    1,0-1,5   0,6       33
3.    Қызылша         1,7          10,8    0,6-0,9  1,0-1,1    48
4.    Жасыл бұршақтар 3,1  0,2      7,1    1,0-1,5             41
5.    Жаңа жетілген   3,2  0,7      1,6      1,5               25
       саңырау-құлақтар
6.    Томаттар        0,6           4,2    0,6-9     0,4       15
7.    Қиярлар         0,8           3,0    0,6-0,9   0,4       15
8.    Салаттар        1,5           2,2    0,3-0,5             19
9.    Тәтті бұрыштар  1,3           4,7    1,0-1,5             23
10.    Көк жуалар      1,3           4,3    0,6-0,9             22
11.    Ақ качанды
       капуста         1,8           5,4    1,0-1,5   0,6       28
12.    Ашыған капуста  0,8           1,8                        14
13.    Баклажандар     0,6  0,1      5,5    1,0-1,5   0,4       24
14.    Кабачкалар      0,6  0,3      5,7    0,3-0,5             27
15.    Асқабақ         1,0           6,5    1,0-1,5   0,3       29
16.    Жүзім           0,4          17,5    0,6-0,9   0,6       69
17.    Банандар        1,5          22,4    0,6-0,9             91
18.    Инжир           0,6          14,0      1,5               56
19.    Құрма           0,5          15,0                        62
20.    Алмалар         0,4          11,3    0,6-0,9  1,0-1,1    46
21.    Апельсиндер     0,9           8,4    1,0-1,5  0,6        38
22.    Грейпфрукт      0,9           7,3                        35
23.    Итбүлдірген     0,7           8,6      1,5               40
24.    Қара жидек      1,7           8,6      1,5               40
25.    Қарақат         1,0           8,0      1,5    1,0-1,1    40
26.    Бүлдірген       1,8           8,1      1,5    0,7        41
27.    Жидек           1,7           7,0      1,5    0,7        36
28.    Таңқурай        0,8           9,0      1,5    0,7        41
29.    Қарлыған        0,7           9,9      1,5    0,6        44
30.    Өріктер         0,4          11,3    0,6-0,9  0,7        46
31.    Шабдалы         0,9          10,4    0,6-0,9  0,7        44
32.    Қара өрік       0,8           9,9    0,3-0,5  0,9        43
33.    Алмұрт          0,4          10,7    0,6-0,9  0,6        42
34.    Қауын           0,6           9,6    0,6-0,9  0,4        39
35.    Мандариндер     0,8           8,6    0,6-0,9  0,4        38
36.    Қарбыз          0,7           9,2    0,3-0,5  0,4        38
37.    Ақ нан          7,6  0,9     47,7    0,3-0,5            226
38.    Кеспелік  
       бұйымдар       10,4  0,9     75,2    0,1-0,2            332
39.    Қара нан       11,9  5,8     65,4    1,0-1,5            345
40.    Тауық еті      20,8  8,8      0,6                       165
41.    Майсыз ет      20,2  7,0                                144
42.    Майсыз балық   17,5  0,6                                 75
43.    Ірімшік        16,7  2,0      1,3                       156
44.    Сиыр майы       0,6 83,4                                749
45.    Қаймақ 10%      3,0 10,0      4,0                       118
46.    Қаймақ 25%      2,6 25,0      2,7                       248
47.    Өсімдік майы        99,9                                899
48.    Сүт             2,8  3,2      4,7                        58
49.    Жұмыртқа       12,7 11,1      0,7                       157
-------------------------------------------------------------------

           Спорттық мектеп-интернаттардың, Республикалық спорт
        колледждерінің және ұлттық құрама командалар мүшелерінің
         (орта көлемдегі) жас спортшы-оқушылары үшін тамақтану
              рационының негізгі құрамдары мен құнарлылығы
-------------------------------------------------------------------
  Сыныптар, !Белоктар (г.)!Майлар (г.)  !Көміртегілер (г.)!Құнарлы.
  курстар   !             !             !                 !лығы
            !             !             !                 !ккал-мен
-------------------------------------------------------------------
5-6 сынып     130,0         120,0           520,0           3800
7-8 сынып     150,0         140,0           640,0           4500
9-10 сынып    171,1         120,0           803,0           5000
1-2 курс РСК  180,0         135,0           880,0           5500
Ұлттық
құрама
командалардың 210,0         200,0           840,0           6000
спортшылары
-------------------------------------------------------------------

      3800 ккалориялық жалпы энергиялық құндылықты қамтамасыз
                  ететін өнімдердің жобалық жиынтығы

     1. Ет және ет өнімдері               300
     2. Балық және балық өнімдері         100
     3. Ірімшік                            95
     4. Сыр                                30
     5. Жұмыртқа                           50
     6. Сүт өнімдері                      500
     7. Сиыр майы                          60
     8. Өсімдік майы                    15-20
     9. Қаймақ                             10
    10. Картоп                            400
    11. Жармалар, ұн                      100
    12. Көкөністер                        400
    13. Жемістер                          300
    14. Кептірілген жемістер               20
    15. Шырындар                          200
    16. Қант және басқа тәттілер          100
    17. Қара және ақ бидай наны       250/300     

      5000 ккалориялық жалпы энергиялық құндылықты қамтамасыз
                 ететін өнімдердің жобалық жиынтығы

     1. Ет және ет өнімдері               350
     2. Балық және балық өнімдері     100/120
     3. Ірімшік                           125
     4. Сыр                                25
     5. Жұмыртқа                           50
     6. Сүт өнімдері                      750
     7. Сиыр майы                          40
     8. Өсімдік майы                    15/20
     9. Қаймақ                          10/15
    10. Картоп                            450
    11. Жармалар, ұн                      140
    12. Көкөністер                        450
    13. Жемістер                          450/одан да көп
    14. Кептірілген жемістер               45
    15. Шырындар                          300/одан да көп
    16. Қант және басқа тәттілер          230
    17. Қара және ақ бидай наны       250/300     

    5500 ккалориялық жалпы энергиялық құндылықты қамтамасыз
                ететін өнімдердің жобалық жиынтығы

     1. Уылдырық (бекіре, кета)           10
     2. Шоқыр, бекіре
        (суықтай және ыстықтай
        қақтау)                           50
     3. Мұздақталған балық
        (треске, навага, шоқыр,
        бекіре)                           50
     4. Арықтау еттің түрлері            350
     5. Шұжықтар:
        пісіріліп сүрленген               30
        сүрленген                         30
     6. Ветчина (шошқаның сүрленген       50
        еті)
     7. Құстар (тауық, балапан,
        қаз, үйрек)                       50
     8. Жұмыртқа                          2 дана
     9. Сүт және ашытылған сүт өнімдері  800
    10. Майсыз ірімшік                   100
    11. Қаймақ                           100
    12. Сыр                               50
    13. Сиыр майы                         40
    14. Өсімдік майы                      10
    15. Бал                               30
    16. Қант және басқа да тәттілер      100
    17. Жаңғақтар (түйе жаңғақ, фундук)   50
    18. Кептірілген жемістер (курага,
        қараөрік, жүзім)                  75
    19. Жаңа өскін көкөністер            500
    20. Картоп                           300
    21. Жемістер                         500
    22. Жеміс шырындары                  500
    23. Жармалар (барлық түрлері, ұн)    100
    24. Нан-тоқаш бұйымдары              400
    25. Минералды сулар                  500
    26. Кофе, шәй, какао                  10

Соңғы құжаттар
Базаның жай-күйі
  • Барлық құжат 340637
    Қазақ тілінде 168790
    Орыс тілінде 169849
    Ағылшын тілінде 1998
    Қолдау қызметі
    E-mail: support@rkao.kz
    Телефондары: +7 7172 58 00 58, 119
    Жұмыс уақыты: 09:00 - 18:30
    (Nur-Sultan уақыты бойынша)
    Демалыс күндері: сенбі, жексенбі

    Жоба Туралы