Төтенше жағдай аймағындағы халықтың ең төменгі тіршілігін қамтамасыз ету нормаларын бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2014 жылғы 31 желтоқсандағы № 1423 қаулысы

      «Азаматтық қорғау туралы» 2014 жылғы 11 сәуірдегі Қазақстан Республикасының Заңы 11-бабының 26) тармақшасына сәйкес Қазақстан Республикасының Yкiметi ҚАУЛЫ ЕТЕДІ:
      1. Қоса берiлiп отырған төтенше жағдай аймағындағы халықтың ең төменгі тіршілігін қамтамасыз ету нормалары бекiтiлсiн.
      2. Осы қаулы алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

      Қазақстан Республикасының
      Премьер-Министрi                                     К.Мәсімов

Қазақстан Республикасы   
Үкiметiнiң        
2014 жылғы 31 желтоқсандағы
№ 1423 қаулысымен     
бекiтiлген         

Төтенше жағдай аймағындағы халықтың ең төменгі тіршілігін қамтамасыз ету нормалары

Р/с №

Атауы

саны

Орта есеппен халықтың жан басына шаққанда азық-түлік өнімдері (грамм/тәулігіне)

1.

Ұнға қайта есептегенде нан өнімдері

369,8

2.

1-сұрыпты байытылған бидай ұны

31,9

3.

1-сұрыпты байытылған бидай ұнынан пісірілген нан

259

4.

Қара бидай наны

102,8

5.

Макарон өнімдері

15,1

6.

Күріш

15,4

7.

Қарақұмық

7,5

8.

Сұлы жармасы

7,5

9.

Арпа жармасы

6,6

10.

Бидай жармасы

6,6

11.

Ұнтақ жарма

6,9

12.

Бұршақ

6,9

13.

Картоп

273,9

14.

Көкөніс, барлығы

342,4

15.

Аққауданды қырыққабат

93,3

16.

Сәбіз

77,2

17.

Пияз

78,5

18.

Томат

18,5

19.

Қияр

18,5

20.

Қызылша

18,5

21.

Өзге де көкөністер

37

22.

Жемістер, барлығы

82,1

23.

Жас жемістер (алмалар)

43,1

24.

Кептірілген жеміс-жидектер

7,8

25.

Қант

58,3

26.

Ет және ет өнімдері, барлығы

150,6

27.

Мал еті

110,3

28.

Құс еті

14,6

29.

Ет консервілері

7

30.

Ысталған шұжық

9,9

31.

Балық және балық өнімдері, барлығы

12,3

32.

Жас немесе жаңа мұздатылған балық

9,7

33.

Балық консервілері

1,9

34.

Сүт қайта есептегенде сүт және сүт өнімдері, барлығы

772,6

35.

Сүт (л.)

0,23

36.

Сүт консервілері

13,1

37.

Мәйек ірімшік

7,6

38.

Сары май

20,8

39.

Жұмыртқа (дана)

1

40.

Өсімдік майы

23,5

41.

Мал майы

4,9

42.

Шай

5,4

43.

Йодталған ас тұзы

6

44.

Ашытқы

0,1

45.

Дәмдеуіштер

0,1

Киім, ішкиім, аяқ киім

ерлер:

жылдың жазғы уақытында

46.

Шалбар (дана)

1

47.

Жейде (дана)

1

48.

Шұлық (жұп)

1

49.

Ішкиім (ж-қ)

1

50.

Жазғы аяқ киім (жұп)

1

жылдың қысқы уақытында

51.

Пальто, күртеше (дана)

1

52.

Костюм (дана)

1

53.

Жейде (дана)

1

54.

Ішкиім (ж-қ)

1

55.

Шұлық (жұп)

1

56.

Қысқы бас киім (дана)

1

57.

Қысқы аяқ киім (жұп)

1

58.

Қолғап, биялай (жұп)

1

жылдың көктемгі немесе күзгі уақытында

59.

Плащ, күртеше (дана)

1

60.

Костюм (дана)

1

61.

Жейде (дана)

1

62.

Ішкиім (ж-қ)

1

63.

Шұлық (жұп)

1

64.

Бас киім (дана)

1

65.

Аяқ киім (жұп)

1

әйелдер:

жылдың жазғы уақытында

66.

Көйлек (дана)

1

67.

Шұлық (жұп)

1

68.

Ішкиім (ж-қ)

1

69.

Жазғы аяқ киім (жұп)

1

жылдың қысқы уақытында

70.

Пальто, күртеше (дана)

1

71.

Көйлек, костюм (дана)

1

72.

Жейде (дана)

1

73.

Ішкиім (ж-қ)

1

74.

Шұлық (жұп)

1

75.

Қысқы бас киім (дана)

1

76.

Қысқы аяқ киім (жұп)

1

жылдың көктемгі немесе күзгі уақытында

77.

Плащ, күртеше (дана)

1

78.

Көйлек, костюм (дана)

1

79.

Ішкиім (ж-қ)

1

80.

Шұлық (жұп)

1

81.

Бас киім (дана)

1

82.

Аяқ киім (жұп)

1

Ыдыс-аяқ, төсек жабдықтары, жеке гигиена заттары, жуу құралдары

83.

Шұңғыл металл тостаған (дана)

1

84.

Қасық (дана)

1

85.

Сапты аяқ (дана)

1

86.

Төсек-орын жабдықтары орамалымен, бір адамға бір жиынтық

1

87.

Жеке гигиена заттары, бір адамға (ж-қ)

1

88.

Шелек, 10 адамға (дана)

2

89.

Металл шәйнек, 10 адамға (дана)

1

90.

Сабын, айына адамға (гр.)

200

91.

Жуу құралдары, айына бір адамға (гр.)

500

Су

92.

Ауызсу, тәулігіне адам басына литр (алымында 14 жастан және одан жоғары, бөлгішінде 1 жастан 14 жасқа дейін және бала емізетін аналар) (литр)

2,5/5,0

93.

Тамақ дайындау, жуыну үшін (тәулігіне адам басына литр), оның ішінде:

7,5

тамақ дайындау және асханалық ыдысты жуу;

3,5

жеке ыдысты жуу;

1,0

бетті және қолды жуу

3,0

94.

Адамның санитариялық-гигиеналық қажеттілігін қанағаттандыру және үй-жайлардың санитариялық-гигиеналық жай-күйін қамтамасыз ету үшін, тәулігіне адам басына литр

21,0

95.

Кір жуатын және химиялық тазарту орындары, килограмға литр

40,0

Коммуналдық-тұрмыстық көрсетілген қызметтер

96.

Шатырда орналастыру, адам басына м2

2,5 - 3

97.

Қол жуғыштар, адам басына 1 кран

10 - 15

98.

Дәретханалар, адам басына 1 дәретхана

30 - 40

99.

Моншалар және душтық құрылғылар, адам басына орын

0,007

100.

Кір жуатын орындар, тәулігіне 1 адамға кір киім килограмы

0,12

101.

Химиялық тазарту орындары, тәулігіне 1 адамға кір киім килограмы

0,0032

102.

Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындары, 1 адамға орын

0,035

103.

Тұрмыстық жылу (тәулігіне 1 адамға отынның килограммы):


жазда: ең жоғары/ең төмен

1,95/0,33

қыста: ең жоғары/ең төмен

4,78/0,41

      Ескертпе: ерлер мен әйелдерді азық-түлік өнімдерімен қамтамасыз ету, сондай-ақ төтенше жағдай аймағындағы халықтың ең төменгі тіршілігін қамтамасыз ету нормаларына қосымшаға сәйкес азық-түлік өнімін алмастыру нормалары.

Төтенше жағдай аймағындағы 
халықтың ең төменгі тіршілігін
қамтамасыз ету нормаларына 
қосымша          

      Ескерту. Қосымшаға өзгеріс енгізілді - ҚР Үкіметінің 18.02.2016 № 79 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) қаулысымен.

Азық-түлік өнімдерімен қамтамасыз ету нормалары:

ерлер:



грамм/тәулігіне

Р/с №

Атауы

0,5-тен 4 жасқа дейін

5-9 жас

10-14 жас

15-19 жас

20-59 жас

60 жас және одан жоғары

1.

1-сұрыпты бидай ұны

12,9

25,3

34,6

37,5

37,5

31,3

2.

1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан

90,1

182,2

233,9

325,8

320

247,5

3.

Қара бидай наны

54

79,1

96,3

133,5

130,7

90,1

4.

Макарон өнімдері

10,7

14,5

16,5

18,6

18,4

14,1

5.

Күріш

9,2

12,2

15,7

20

20

15,3

6.

Қарақұмық

6,6

7,3

8,4

9,3

8,7

7

7.

Сұлы жармасы

6,6

7,3

8,4

9,3

8,7

7

8.

Арпа жармасы

5

5,2

7

8

7,5

6,1

9.

Бидай жармасы

5

5,2

7

8

7,5

6,1

10.

Талған арпа жармасы

11,6

8,2

7,8

7,4

7,2

5,5

11.

Бұршақ

2,4

4,9

6,1

9,3

9

6,9

12.

Картоп

138

254,2

291

334,7

327,3

282,2

13.

Аққауданды қырыққабат

29,2

69,7

88,3

122,2

116,1

94,2

14.

Сәбіз

71,2

75,8

84,9

90,6

84,4

68,9

15.

Пияз

12,9

53,9

85,2

106,6

103,6

75,4

16.

Томат

7,1

15,7

19,1

23,4

23,1

18,1

17.

Қияр

7,1

15,7

19,1

23,4

23,1

18,1

18.

Қызылша

7,1

15,7

19,1

23,4

23,1

18,1

19.

Өзге де көкөністер

8

31,5

39,5

47,4

47,4

38,4

20.

Жас жемістер

83,1

51,6

48,4

46,6

43,8

35,1

21.

Кептірілген жеміс-жидектер

6,9

7,1

7,7

8,4

8,8

7,6

22.

Қант

31,1

49,8

57,8

71,1

68,4

60,2

23.

Мал еті

59,6

88,6

110,8

137,9

132,8

102,8

24.

Құс еті

13

14,4

16

18,1

16,4

13,5

25.

Ет консервілері

6,1

6,4

7,6

8,6

8,3

6,4

26.

Ысталған шұжық

2,4

6,4

9,5

13,4

12,6

9,5

27.

Жас немесе жаңа мұздатылған балық

7

9,3

10,5

12

11,6

8,1

28.

Сүт (л)

0,14

0,19

0,24

0,28

0,27

0,21

29.

Сүт консервілері

11,2

11,5

13,9

16,6

15,5

13,6

30.

Балық консервілері

1,2

1,5

2,1

2,3

2,3

1,6

31.

Мәйек ірімшік

6,8

7,5

8,8

9

8,2

6,6

32.

Сары май

17

18,8

21,5

24,6

23,5

18,9

33.

Жұмыртқа (дана)

1

1

1

1

1

1

34.

Өсімдік майы

11,3

19,9

22

29,3

27,7

21,9

35.

Мал майы

0

2,2

2,4

7,7

6,8

4,9

36.

Шай

1,4

3,6

5,7

6,5

6,8

6,5

37.

Йодталған ас тұзы

1,6

2,9

5,7

8

7,5

6,2

38.

Ашытқы

0,05

0,19

0,22

0,19

0,16

0,19

39.

Дәмдеуіштер

0

0,05

0,11

0,16

0,16

0,08

әйелдер:

40.

1-сұрыпты бидай ұны

9,6

22,1

25,2

34,4

34,4

28,2

41.

1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан

84,1

170,4

208,3

282

276,2

221,3

42.

Қара бидай наны

51

67,5

82

104,5

101,6

87,2

43.

Макарон өнімдері

10,1

12,8

13,3

14

13,8

13

44.

Күріш

8,6

10,8

11,6

14,4

14,1

13,6

45.

Қарақұмық

6,3

6,4

7

7,2

6,9

6,4

46.

Сұлы жармасы

6,3

6,4

7

7,2

6,9

6,4

47.

Арпа жармасы

5

4,9

6,7

6,9

6,6

5,8

48.

Бидай жармасы

5

4,9

6,7

6,9

6,6

5,8

49.

Ұнтақ талған арпа жармасы

10,7

7,3

7

6,6

5,8

4,9

50.

Бұршақ

2,4

4,4

5,2

7,5

6,9

6,1

51.

Картоп

127,4

226,3

246

271,5

266,7

252

52.

Аққауданды қырыққабат

29,2

63,3

100,1

100,3

97,2

78,4

53.

Сәбіз

67,9

69,5

75,8

78,3

75,1

59,5

54.

Пияз

9,7

47,5

79,1

78,4

78,4

62,8

55.

Томат

6,7

13,8

16,3

18,1

18,4

15,9

56.

Қияр

6,7

13,8

16,3

18,1

18,4

15,9

57.

Қызылша

6,7

13,8

16,3

18,1

18,4

15,9

58.

Өзге де көкөністер

6,7

27,4

32,1

37,4

36,9

31,5

59.

Жас жемістер (алма)

75,5

45,8

39,8

35

35

30,7

60.

Кептірілген жеміс-жидектер

6,2

6,4

6,7

7,6

7,5

7,5

61.

Қант

28,2

44,2

49,7

60,2

60,2

49,3

62.

Мал еті

56,9

78,4

96

115,2

112,7

87,8

63.

Құс еті

12

12,2

14,1

14

14

11,6

64.

Ет консервілері

5,5

5,6

6,7

6,6

6,6

5,6

65.

Жас немесе жаңа мұздатылған балық

6,7

8,2

9,1

9,5

9,3

7,2

66.

Ысталған шұжық

2,4

5,6

8,7

10,2

10,3

8,4

67.

Балық консервілері

1

1,3

1,7

1,9

1,8

1,4

68.

Сүт (л)

0,13

0,16

0,2

0,23

0,23

0,18

69.

Сүт консервілері

10,6

10,9

12

12,2

11,9

10,9

70.

Мәйек ірімшік

6,2

6,6

7,4

7,9

7,6

5,7

71.

Сары май

15,6

16,6

18,8

21

20,8

16,4

72.

Жұмыртқа (дана)

1

1

1

1

1

1

73.

Өсімдік майы

11,3

16,6

19,3

25,2

24,6

21,1

74.

Мал майы

0

1,6

2,1

5,5

5,5

4,4

75.

Шай

1,4

2,8

4,6

6

5,7

4,6

76.

Йодталған ас тұзы

1,6

2,9

4,7

6,2

6,2

5,5

77.

Ашытқы

0,05

0,14

0,16

0,22

0,19

0,14

78.

Дәмдеуіштер

0

0,05

0,11

0,16

0,16

0,08

Азық-түлік өнімдерін алмастыру нормалары:

Атауы

Граммдағы көлемі


алмастырылатын өнімнің

алмастырушы өнімнің

1.

Кебексіз қара бидай мен 1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан мыналармен алмастырылады:

100


қара бидайдан немесе бидай және 2-сұрыпты ұннан пісірілген кептірілген нанмен;

60

бидай және 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай галеталармен;

60

кебексіз қарабидай ұнымен;

42

1-сұрыпты бидай ұнымен;

28

қытырлақ нандармен;

60

2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен;

95

1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен

90

2.

1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген ақ нан мыналармен алмастырылады:

100


1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген кептірілген нанмен;

60

1-сұрыпты бидай ұнымен;

75

1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай галеталармен;

65

вафлимен;

55

маймен жақсартылған галеталармен;

35

1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай батондармен;

95

жоғары сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен;

85

2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен

105

3.

1-сұрыпты бидай ұны мыналармен алмастырылады:

100


күрішпен;

100

макарон өнімдерімен;

100

ұнтақ жармамен

100

4.

Әртүрлі жарма мыналармен алмастырылады:

100


пісіруді қажет етпейтін жармамен;

100

күрішпен;

100

макарон өнімдерімен;

100

жармалық, көкөністік, жармалық-көкөністік концентраттармен;

100

2-сұрыпты бидай ұнымен;

100

«Томат тұздығындағы бұршаққап, соя» консервілерімен;

200

жас картоппен;

500

консервіленген жартылай фабрикат табиғи картоппен (құйманы қосқанда);

500

жас көкөністермен;

500

тұздалған және ашытылған көкөністермен;

500

кепкен картоппен және көкөністермен;

100

құрғақ картоп езбесімен, картоп жармашасымен, картоппен және сублимациялық кепкен көкөністермен;

100

табиғи және маринадталған көкөніс және бұршаққапты консервілермен (құйманы қосқанда);

500

түскі астың етсіз бірінші тағамдардың көкөністік консервілермен;

375

қоспалы көкөністік консервілермен;

250

тіске басар көкөністік консервілермен

375

5.

Жас түйнекті пияз мыналармен алмастырылады:

100


кепкен түйнекті пиязбен;

50

сублимациялық кепкен пиязбен;

5

жасыл пиязбен;

100

кепкен сарымсақпен;

25

жас сарымсақпен

50

6.

Баспаланған ашытқы мынамен алмастырылады:

100


кепкен ашытқымен

50

7.

Ет (сиыр, шошқа, қой) мыналармен алмастырылады:

100


сүйекті ет кесектерімен;

100

сүйексіз ет кесектерімен;

80

бұғы етімен;

130

1-санатты қосымша өнімдермен (соның ішінде бауырмен);

100

2-санатты өнімдермен;

300

ішек-қарны алынған құс етімен;

100

жартылай ішек-қарны алынған және алынбаған құс етімен;

120

сублимациялық және жылумен кептірілген етпен;

33

пісірілген шұжықтармен және сосискамен (сарделькамен);

80

ысталған етпен (ысталған шошқа етімен, төс етімен, орамалармен, жартылай ысталған шұжықпен);

60

әртүрлі ет консервілермен;

60

сүйекті құс консервілерімен;

100

балықпен (суытылған, мұздатылған және тұздалған күйінде басы жоқ);

150

әртүрлі балық консервілерімен;

120

мәйекті қатты ірімшікмен;

48

балқытылған ірімшікмен;

72

тауық жұмыртқасымен (дана)

2

8.

Шикі ысталған шұжық мыналармен алмастырылады:

100


пісірілген шұжықтармен;

265

ысталған еттермен (ысталған шошқа етімен, төс етпен, орамалармен, жартылай ысталған шұжықпен);

200

қатты мәйекті ірімшікпен

160

9.

Балық (суытылған, мұздатылған және тұздалған күйінде ішек-қарны алынған, басы жоқ) мыналармен алмастырылады:

100


кепкен балықпен және сублимациялық кептірілген балықпен;

33

басы жоқ тұздалған майшабақпен бұзылу жағдайына қарамастан;

85

әртүрлі балық консервілерімен;

80

тіскебасар көкөніс консервілерімен

120

10.

Сиыр майы мыналармен алмастырылады:

100


стерильденген консервіленген маймен;

100

құрғақ май концентратымен

70

11.

Шыжғырылған мал майы, маргарин мыналармен алмастырылады:

100


сиыр майымен;

67

өсімдік майымен;

100

шикі маймен;

130

шошқа майымен

100

12.

Сиыр сүті (100 грамға 100 текше сантиметр сүт деп шартты түрде алынған) мыналармен ауыстырылады:

100


құрғақ табиғи сүтпен, құрғақ қатықпен және сублимациялық кепкен ашыған сүт өнімдерімен;

15

табиғи қоюлатылған қант қосылған сүтпен (100 грамға 100 текше сантиметр сүт деп шартты түрде алынған);

20

стерильденген, қантсыз қоюлатылған сүтпен(100 грамға 100 текше сантиметр сүт деп шартты түрде алынған);

30

табиғи кофемен немесе қоюлатылған сүтпен және қант қосылған какаомен;

20

ашыған сүт өнімдерімен (айран, қатық, ацидофилин);

100

кілегеймен;

20

қаймақпен;

20

құрғақ қаймақпен;

10

ірімшікпен;

30

сиыр майымен;

5

балқытылған сиыр майымен;

5

қатты мәйек ірімшікмен;

12

балқыған ірімшікмен;

18

тауық жұмыртқасымен (дана);

0,5

қоюлатылған қант қосылған кілегеймен;

20

сүзбемен

20

13.

Тауық жұмыртқасы (дана) мыналармен алмастырылады:

2


жұмыртқа ұнтағымен;

60

жұмыртқа қосындысымен

15

14.

Қант мыналармен алмастырылады:

100


карамельмен;

50

тосаппен, джеммен, повидломен;

140

мармеладпен;

130

печеньемен;

100

вафлимен;

100

халуамен;

120

жеміс қағымен

120

15.

Шоколад мыналармен алмастырылады:

100


какао ұнтағымен;

150

халуамен;

150

табиғи кофемен;

150

балмен

165

16.

Печенье мыналармен алмастырылады:

100


1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай галеталармен, білезік тәріздес нан өнімдерімен, вафлимен

85

17.

Томат пастасы мыналармен алмастырылады:

100


томат езбесімен;

200

томат тұздығымен;

100

томат тұздығымен, ащы қышқыл деликатесті тұздықпен;

33

томат шырынымен, жас қызанақпен

500

18.

Жас жемістер мыналармен алмастырылады:

100


жас жидектермен;

100

апельсиндермен, мандариндермен;

100

қарбыздармен;

300

қауындармен;

200

кепкен жемістермен;

20

сублимациялық кепкен жемістермен немесе жидектермен;

20

консервіленген компоттармен2;

50

табиғи жеміс және жидек шырындармен;


100

құрамында кұрғақ заты 50%-дан кем емес концентратты жеміс және жидек шырындармен;

20

сублимациялык кепкен шырындарға;

18

жеміс сусындармен;

130

жемістердің және жидектердің сығындысымен;

10

тосаппен, джемдермен, повидломен;

17

жеміс және жидек сығындысындағы кисель концентратымен

30

19.

Жеміс және жидек шырындары мыналармен алмастырылады:

100


тіске басар көкөніс консервілермен;

50

лимон қышқылымен және қантпен;

0,5

томат немесе көкөніс шырынымен;

15

сиыр сүтімен

300

20.

Кепкен жемістер мыналармен алмастырылады:

100


қантпен және шаймен

50/2

21.

Жемісті және жидекті сығындысындағы кисель концентраты мыналармен алмастырылады:

100


қантпен және шаймен

15/2

22.

Табиғи кофе мыналармен алмастырылады:

100


ерітінді кофемен;

50

кофе сусынымен;

2

какао-ұнтағымен;

40

1 сұрыпты қара байха шаймен

200

23.

Қара байха шай мыналармен алмастырылады:

100


еритін шаймен;

25

кофе сусынымен

80

24.

Қыша ұнтағы мынамен алмастырылады:

100


дайын қышамен

300

25.

Картоп крахмалы мыналармен алмастырылады:

100


жеміс және жидек сығындысынан кисел концентратымен;


600

жас картоппен

100

26.

Табиғи спиртті сірке суы мынамен алмастырылады:

100


сірке су эссенциясымен

500


Төтенше жағдай аймағындағы халықтың ең төменгі тіршілігін қамтамасыз ету нормаларын бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2014 жылғы 31 желтоқсандағы № 1423 қаулысы

      «Азаматтық қорғау туралы» 2014 жылғы 11 сәуірдегі Қазақстан Республикасының Заңы 11-бабының 26) тармақшасына сәйкес Қазақстан Республикасының Yкiметi ҚАУЛЫ ЕТЕДІ:
      1. Қоса берiлiп отырған төтенше жағдай аймағындағы халықтың ең төменгі тіршілігін қамтамасыз ету нормалары бекiтiлсiн.
      2. Осы қаулы алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

      Қазақстан Республикасының
      Премьер-Министрi                                     К.Мәсімов

Қазақстан Республикасы   
Үкiметiнiң        
2014 жылғы 31 желтоқсандағы
№ 1423 қаулысымен     
бекiтiлген         

Төтенше жағдай аймағындағы халықтың ең төменгі тіршілігін қамтамасыз ету нормалары

Р/с №

Атауы

саны

Орта есеппен халықтың жан басына шаққанда азық-түлік өнімдері (грамм/тәулігіне)

1.

Ұнға қайта есептегенде нан өнімдері

369,8

2.

1-сұрыпты байытылған бидай ұны

31,9

3.

1-сұрыпты байытылған бидай ұнынан пісірілген нан

259

4.

Қара бидай наны

102,8

5.

Макарон өнімдері

15,1

6.

Күріш

15,4

7.

Қарақұмық

7,5

8.

Сұлы жармасы

7,5

9.

Арпа жармасы

6,6

10.

Бидай жармасы

6,6

11.

Ұнтақ жарма

6,9

12.

Бұршақ

6,9

13.

Картоп

273,9

14.

Көкөніс, барлығы

342,4

15.

Аққауданды қырыққабат

93,3

16.

Сәбіз

77,2

17.

Пияз

78,5

18.

Томат

18,5

19.

Қияр

18,5

20.

Қызылша

18,5

21.

Өзге де көкөністер

37

22.

Жемістер, барлығы

82,1

23.

Жас жемістер (алмалар)

43,1

24.

Кептірілген жеміс-жидектер

7,8

25.

Қант

58,3

26.

Ет және ет өнімдері, барлығы

150,6

27.

Мал еті

110,3

28.

Құс еті

14,6

29.

Ет консервілері

7

30.

Ысталған шұжық

9,9

31.

Балық және балық өнімдері, барлығы

12,3

32.

Жас немесе жаңа мұздатылған балық

9,7

33.

Балық консервілері

1,9

34.

Сүт қайта есептегенде сүт және сүт өнімдері, барлығы

772,6

35.

Сүт (л.)

0,23

36.

Сүт консервілері

13,1

37.

Мәйек ірімшік

7,6

38.

Сары май

20,8

39.

Жұмыртқа (дана)

1

40.

Өсімдік майы

23,5

41.

Мал майы

4,9

42.

Шай

5,4

43.

Йодталған ас тұзы

6

44.

Ашытқы

0,1

45.

Дәмдеуіштер

0,1

Киім, ішкиім, аяқ киім

ерлер:

жылдың жазғы уақытында

46.

Шалбар (дана)

1

47.

Жейде (дана)

1

48.

Шұлық (жұп)

1

49.

Ішкиім (ж-қ)

1

50.

Жазғы аяқ киім (жұп)

1

жылдың қысқы уақытында

51.

Пальто, күртеше (дана)

1

52.

Костюм (дана)

1

53.

Жейде (дана)

1

54.

Ішкиім (ж-қ)

1

55.

Шұлық (жұп)

1

56.

Қысқы бас киім (дана)

1

57.

Қысқы аяқ киім (жұп)

1

58.

Қолғап, биялай (жұп)

1

жылдың көктемгі немесе күзгі уақытында

59.

Плащ, күртеше (дана)

1

60.

Костюм (дана)

1

61.

Жейде (дана)

1

62.

Ішкиім (ж-қ)

1

63.

Шұлық (жұп)

1

64.

Бас киім (дана)

1

65.

Аяқ киім (жұп)

1

әйелдер:

жылдың жазғы уақытында

66.

Көйлек (дана)

1

67.

Шұлық (жұп)

1

68.

Ішкиім (ж-қ)

1

69.

Жазғы аяқ киім (жұп)

1

жылдың қысқы уақытында

70.

Пальто, күртеше (дана)

1

71.

Көйлек, костюм (дана)

1

72.

Жейде (дана)

1

73.

Ішкиім (ж-қ)

1

74.

Шұлық (жұп)

1

75.

Қысқы бас киім (дана)

1

76.

Қысқы аяқ киім (жұп)

1

жылдың көктемгі немесе күзгі уақытында

77.

Плащ, күртеше (дана)

1

78.

Көйлек, костюм (дана)

1

79.

Ішкиім (ж-қ)

1

80.

Шұлық (жұп)

1

81.

Бас киім (дана)

1

82.

Аяқ киім (жұп)

1

Ыдыс-аяқ, төсек жабдықтары, жеке гигиена заттары, жуу құралдары

83.

Шұңғыл металл тостаған (дана)

1

84.

Қасық (дана)

1

85.

Сапты аяқ (дана)

1

86.

Төсек-орын жабдықтары орамалымен, бір адамға бір жиынтық

1

87.

Жеке гигиена заттары, бір адамға (ж-қ)

1

88.

Шелек, 10 адамға (дана)

2

89.

Металл шәйнек, 10 адамға (дана)

1

90.

Сабын, айына адамға (гр.)

200

91.

Жуу құралдары, айына бір адамға (гр.)

500

Су

92.

Ауызсу, тәулігіне адам басына литр (алымында 14 жастан және одан жоғары, бөлгішінде 1 жастан 14 жасқа дейін және бала емізетін аналар) (литр)

2,5/5,0

93.

Тамақ дайындау, жуыну үшін (тәулігіне адам басына литр), оның ішінде:

7,5

тамақ дайындау және асханалық ыдысты жуу;

3,5

жеке ыдысты жуу;

1,0

бетті және қолды жуу

3,0

94.

Адамның санитариялық-гигиеналық қажеттілігін қанағаттандыру және үй-жайлардың санитариялық-гигиеналық жай-күйін қамтамасыз ету үшін, тәулігіне адам басына литр

21,0

95.

Кір жуатын және химиялық тазарту орындары, килограмға литр

40,0

Коммуналдық-тұрмыстық көрсетілген қызметтер

96.

Шатырда орналастыру, адам басына м2

2,5 - 3

97.

Қол жуғыштар, адам басына 1 кран

10 - 15

98.

Дәретханалар, адам басына 1 дәретхана

30 - 40

99.

Моншалар және душтық құрылғылар, адам басына орын

0,007

100.

Кір жуатын орындар, тәулігіне 1 адамға кір киім килограмы

0,12

101.

Химиялық тазарту орындары, тәулігіне 1 адамға кір киім килограмы

0,0032

102.

Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындары, 1 адамға орын

0,035

103.

Тұрмыстық жылу (тәулігіне 1 адамға отынның килограммы):


жазда: ең жоғары/ең төмен

1,95/0,33

қыста: ең жоғары/ең төмен

4,78/0,41

      Ескертпе: ерлер мен әйелдерді азық-түлік өнімдерімен қамтамасыз ету, сондай-ақ төтенше жағдай аймағындағы халықтың ең төменгі тіршілігін қамтамасыз ету нормаларына қосымшаға сәйкес азық-түлік өнімін алмастыру нормалары.

Төтенше жағдай аймағындағы 
халықтың ең төменгі тіршілігін
қамтамасыз ету нормаларына 
қосымша          

      Ескерту. Қосымшаға өзгеріс енгізілді - ҚР Үкіметінің 18.02.2016 № 79 (алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) қаулысымен.

Азық-түлік өнімдерімен қамтамасыз ету нормалары:

ерлер:



грамм/тәулігіне

Р/с №

Атауы

0,5-тен 4 жасқа дейін

5-9 жас

10-14 жас

15-19 жас

20-59 жас

60 жас және одан жоғары

1.

1-сұрыпты бидай ұны

12,9

25,3

34,6

37,5

37,5

31,3

2.

1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан

90,1

182,2

233,9

325,8

320

247,5

3.

Қара бидай наны

54

79,1

96,3

133,5

130,7

90,1

4.

Макарон өнімдері

10,7

14,5

16,5

18,6

18,4

14,1

5.

Күріш

9,2

12,2

15,7

20

20

15,3

6.

Қарақұмық

6,6

7,3

8,4

9,3

8,7

7

7.

Сұлы жармасы

6,6

7,3

8,4

9,3

8,7

7

8.

Арпа жармасы

5

5,2

7

8

7,5

6,1

9.

Бидай жармасы

5

5,2

7

8

7,5

6,1

10.

Талған арпа жармасы

11,6

8,2

7,8

7,4

7,2

5,5

11.

Бұршақ

2,4

4,9

6,1

9,3

9

6,9

12.

Картоп

138

254,2

291

334,7

327,3

282,2

13.

Аққауданды қырыққабат

29,2

69,7

88,3

122,2

116,1

94,2

14.

Сәбіз

71,2

75,8

84,9

90,6

84,4

68,9

15.

Пияз

12,9

53,9

85,2

106,6

103,6

75,4

16.

Томат

7,1

15,7

19,1

23,4

23,1

18,1

17.

Қияр

7,1

15,7

19,1

23,4

23,1

18,1

18.

Қызылша

7,1

15,7

19,1

23,4

23,1

18,1

19.

Өзге де көкөністер

8

31,5

39,5

47,4

47,4

38,4

20.

Жас жемістер

83,1

51,6

48,4

46,6

43,8

35,1

21.

Кептірілген жеміс-жидектер

6,9

7,1

7,7

8,4

8,8

7,6

22.

Қант

31,1

49,8

57,8

71,1

68,4

60,2

23.

Мал еті

59,6

88,6

110,8

137,9

132,8

102,8

24.

Құс еті

13

14,4

16

18,1

16,4

13,5

25.

Ет консервілері

6,1

6,4

7,6

8,6

8,3

6,4

26.

Ысталған шұжық

2,4

6,4

9,5

13,4

12,6

9,5

27.

Жас немесе жаңа мұздатылған балық

7

9,3

10,5

12

11,6

8,1

28.

Сүт (л)

0,14

0,19

0,24

0,28

0,27

0,21

29.

Сүт консервілері

11,2

11,5

13,9

16,6

15,5

13,6

30.

Балық консервілері

1,2

1,5

2,1

2,3

2,3

1,6

31.

Мәйек ірімшік

6,8

7,5

8,8

9

8,2

6,6

32.

Сары май

17

18,8

21,5

24,6

23,5

18,9

33.

Жұмыртқа (дана)

1

1

1

1

1

1

34.

Өсімдік майы

11,3

19,9

22

29,3

27,7

21,9

35.

Мал майы

0

2,2

2,4

7,7

6,8

4,9

36.

Шай

1,4

3,6

5,7

6,5

6,8

6,5

37.

Йодталған ас тұзы

1,6

2,9

5,7

8

7,5

6,2

38.

Ашытқы

0,05

0,19

0,22

0,19

0,16

0,19

39.

Дәмдеуіштер

0

0,05

0,11

0,16

0,16

0,08

әйелдер:

40.

1-сұрыпты бидай ұны

9,6

22,1

25,2

34,4

34,4

28,2

41.

1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан

84,1

170,4

208,3

282

276,2

221,3

42.

Қара бидай наны

51

67,5

82

104,5

101,6

87,2

43.

Макарон өнімдері

10,1

12,8

13,3

14

13,8

13

44.

Күріш

8,6

10,8

11,6

14,4

14,1

13,6

45.

Қарақұмық

6,3

6,4

7

7,2

6,9

6,4

46.

Сұлы жармасы

6,3

6,4

7

7,2

6,9

6,4

47.

Арпа жармасы

5

4,9

6,7

6,9

6,6

5,8

48.

Бидай жармасы

5

4,9

6,7

6,9

6,6

5,8

49.

Ұнтақ талған арпа жармасы

10,7

7,3

7

6,6

5,8

4,9

50.

Бұршақ

2,4

4,4

5,2

7,5

6,9

6,1

51.

Картоп

127,4

226,3

246

271,5

266,7

252

52.

Аққауданды қырыққабат

29,2

63,3

100,1

100,3

97,2

78,4

53.

Сәбіз

67,9

69,5

75,8

78,3

75,1

59,5

54.

Пияз

9,7

47,5

79,1

78,4

78,4

62,8

55.

Томат

6,7

13,8

16,3

18,1

18,4

15,9

56.

Қияр

6,7

13,8

16,3

18,1

18,4

15,9

57.

Қызылша

6,7

13,8

16,3

18,1

18,4

15,9

58.

Өзге де көкөністер

6,7

27,4

32,1

37,4

36,9

31,5

59.

Жас жемістер (алма)

75,5

45,8

39,8

35

35

30,7

60.

Кептірілген жеміс-жидектер

6,2

6,4

6,7

7,6

7,5

7,5

61.

Қант

28,2

44,2

49,7

60,2

60,2

49,3

62.

Мал еті

56,9

78,4

96

115,2

112,7

87,8

63.

Құс еті

12

12,2

14,1

14

14

11,6

64.

Ет консервілері

5,5

5,6

6,7

6,6

6,6

5,6

65.

Жас немесе жаңа мұздатылған балық

6,7

8,2

9,1

9,5

9,3

7,2

66.

Ысталған шұжық

2,4

5,6

8,7

10,2

10,3

8,4

67.

Балық консервілері

1

1,3

1,7

1,9

1,8

1,4

68.

Сүт (л)

0,13

0,16

0,2

0,23

0,23

0,18

69.

Сүт консервілері

10,6

10,9

12

12,2

11,9

10,9

70.

Мәйек ірімшік

6,2

6,6

7,4

7,9

7,6

5,7

71.

Сары май

15,6

16,6

18,8

21

20,8

16,4

72.

Жұмыртқа (дана)

1

1

1

1

1

1

73.

Өсімдік майы

11,3

16,6

19,3

25,2

24,6

21,1

74.

Мал майы

0

1,6

2,1

5,5

5,5

4,4

75.

Шай

1,4

2,8

4,6

6

5,7

4,6

76.

Йодталған ас тұзы

1,6

2,9

4,7

6,2

6,2

5,5

77.

Ашытқы

0,05

0,14

0,16

0,22

0,19

0,14

78.

Дәмдеуіштер

0

0,05

0,11

0,16

0,16

0,08

Азық-түлік өнімдерін алмастыру нормалары:

Атауы

Граммдағы көлемі


алмастырылатын өнімнің

алмастырушы өнімнің

1.

Кебексіз қара бидай мен 1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан мыналармен алмастырылады:

100


қара бидайдан немесе бидай және 2-сұрыпты ұннан пісірілген кептірілген нанмен;

60

бидай және 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай галеталармен;

60

кебексіз қарабидай ұнымен;

42

1-сұрыпты бидай ұнымен;

28

қытырлақ нандармен;

60

2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен;

95

1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен

90

2.

1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген ақ нан мыналармен алмастырылады:

100


1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген кептірілген нанмен;

60

1-сұрыпты бидай ұнымен;

75

1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай галеталармен;

65

вафлимен;

55

маймен жақсартылған галеталармен;

35

1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай батондармен;

95

жоғары сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен;

85

2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен

105

3.

1-сұрыпты бидай ұны мыналармен алмастырылады:

100


күрішпен;

100

макарон өнімдерімен;

100

ұнтақ жармамен

100

4.

Әртүрлі жарма мыналармен алмастырылады:

100


пісіруді қажет етпейтін жармамен;

100

күрішпен;

100

макарон өнімдерімен;

100

жармалық, көкөністік, жармалық-көкөністік концентраттармен;

100

2-сұрыпты бидай ұнымен;

100

«Томат тұздығындағы бұршаққап, соя» консервілерімен;

200

жас картоппен;

500

консервіленген жартылай фабрикат табиғи картоппен (құйманы қосқанда);

500

жас көкөністермен;

500

тұздалған және ашытылған көкөністермен;

500

кепкен картоппен және көкөністермен;

100

құрғақ картоп езбесімен, картоп жармашасымен, картоппен және сублимациялық кепкен көкөністермен;

100

табиғи және маринадталған көкөніс және бұршаққапты консервілермен (құйманы қосқанда);

500

түскі астың етсіз бірінші тағамдардың көкөністік консервілермен;

375

қоспалы көкөністік консервілермен;

250

тіске басар көкөністік консервілермен

375

5.

Жас түйнекті пияз мыналармен алмастырылады:

100


кепкен түйнекті пиязбен;

50

сублимациялық кепкен пиязбен;

5

жасыл пиязбен;

100

кепкен сарымсақпен;

25

жас сарымсақпен

50

6.

Баспаланған ашытқы мынамен алмастырылады:

100


кепкен ашытқымен

50

7.

Ет (сиыр, шошқа, қой) мыналармен алмастырылады:

100


сүйекті ет кесектерімен;

100

сүйексіз ет кесектерімен;

80

бұғы етімен;

130

1-санатты қосымша өнімдермен (соның ішінде бауырмен);

100

2-санатты өнімдермен;

300

ішек-қарны алынған құс етімен;

100

жартылай ішек-қарны алынған және алынбаған құс етімен;

120

сублимациялық және жылумен кептірілген етпен;

33

пісірілген шұжықтармен және сосискамен (сарделькамен);

80

ысталған етпен (ысталған шошқа етімен, төс етімен, орамалармен, жартылай ысталған шұжықпен);

60

әртүрлі ет консервілермен;

60

сүйекті құс консервілерімен;

100

балықпен (суытылған, мұздатылған және тұздалған күйінде басы жоқ);

150

әртүрлі балық консервілерімен;

120

мәйекті қатты ірімшікмен;

48

балқытылған ірімшікмен;

72

тауық жұмыртқасымен (дана)

2

8.

Шикі ысталған шұжық мыналармен алмастырылады:

100


пісірілген шұжықтармен;

265

ысталған еттермен (ысталған шошқа етімен, төс етпен, орамалармен, жартылай ысталған шұжықпен);

200

қатты мәйекті ірімшікпен

160

9.

Балық (суытылған, мұздатылған және тұздалған күйінде ішек-қарны алынған, басы жоқ) мыналармен алмастырылады:

100


кепкен балықпен және сублимациялық кептірілген балықпен;

33

басы жоқ тұздалған майшабақпен бұзылу жағдайына қарамастан;

85

әртүрлі балық консервілерімен;

80

тіскебасар көкөніс консервілерімен

120

10.

Сиыр майы мыналармен алмастырылады:

100


стерильденген консервіленген маймен;

100

құрғақ май концентратымен

70

11.

Шыжғырылған мал майы, маргарин мыналармен алмастырылады:

100


сиыр майымен;

67

өсімдік майымен;

100

шикі маймен;

130

шошқа майымен

100

12.

Сиыр сүті (100 грамға 100 текше сантиметр сүт деп шартты түрде алынған) мыналармен ауыстырылады:

100


құрғақ табиғи сүтпен, құрғақ қатықпен және сублимациялық кепкен ашыған сүт өнімдерімен;

15

табиғи қоюлатылған қант қосылған сүтпен (100 грамға 100 текше сантиметр сүт деп шартты түрде алынған);

20

стерильденген, қантсыз қоюлатылған сүтпен(100 грамға 100 текше сантиметр сүт деп шартты түрде алынған);

30

табиғи кофемен немесе қоюлатылған сүтпен және қант қосылған какаомен;

20

ашыған сүт өнімдерімен (айран, қатық, ацидофилин);

100

кілегеймен;

20

қаймақпен;

20

құрғақ қаймақпен;

10

ірімшікпен;

30

сиыр майымен;

5

балқытылған сиыр майымен;

5

қатты мәйек ірімшікмен;

12

балқыған ірімшікмен;

18

тауық жұмыртқасымен (дана);

0,5

қоюлатылған қант қосылған кілегеймен;

20

сүзбемен

20

13.

Тауық жұмыртқасы (дана) мыналармен алмастырылады:

2


жұмыртқа ұнтағымен;

60

жұмыртқа қосындысымен

15

14.

Қант мыналармен алмастырылады:

100


карамельмен;

50

тосаппен, джеммен, повидломен;

140

мармеладпен;

130

печеньемен;

100

вафлимен;

100

халуамен;

120

жеміс қағымен

120

15.

Шоколад мыналармен алмастырылады:

100


какао ұнтағымен;

150

халуамен;

150

табиғи кофемен;

150

балмен

165

16.

Печенье мыналармен алмастырылады:

100


1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай галеталармен, білезік тәріздес нан өнімдерімен, вафлимен

85

17.

Томат пастасы мыналармен алмастырылады:

100


томат езбесімен;

200

томат тұздығымен;

100

томат тұздығымен, ащы қышқыл деликатесті тұздықпен;

33

томат шырынымен, жас қызанақпен

500

18.

Жас жемістер мыналармен алмастырылады:

100


жас жидектермен;

100

апельсиндермен, мандариндермен;

100

қарбыздармен;

300

қауындармен;

200

кепкен жемістермен;

20

сублимациялық кепкен жемістермен немесе жидектермен;

20

консервіленген компоттармен2;

50

табиғи жеміс және жидек шырындармен;


100

құрамында кұрғақ заты 50%-дан кем емес концентратты жеміс және жидек шырындармен;

20

сублимациялык кепкен шырындарға;

18

жеміс сусындармен;

130

жемістердің және жидектердің сығындысымен;

10

тосаппен, джемдермен, повидломен;

17

жеміс және жидек сығындысындағы кисель концентратымен

30

19.

Жеміс және жидек шырындары мыналармен алмастырылады:

100


тіске басар көкөніс консервілермен;

50

лимон қышқылымен және қантпен;

0,5

томат немесе көкөніс шырынымен;

15

сиыр сүтімен

300

20.

Кепкен жемістер мыналармен алмастырылады:

100


қантпен және шаймен

50/2

21.

Жемісті және жидекті сығындысындағы кисель концентраты мыналармен алмастырылады:

100


қантпен және шаймен

15/2

22.

Табиғи кофе мыналармен алмастырылады:

100


ерітінді кофемен;

50

кофе сусынымен;

2

какао-ұнтағымен;

40

1 сұрыпты қара байха шаймен

200

23.

Қара байха шай мыналармен алмастырылады:

100


еритін шаймен;

25

кофе сусынымен

80

24.

Қыша ұнтағы мынамен алмастырылады:

100


дайын қышамен

300

25.

Картоп крахмалы мыналармен алмастырылады:

100


жеміс және жидек сығындысынан кисел концентратымен;


600

жас картоппен

100

26.

Табиғи спиртті сірке суы мынамен алмастырылады:

100


сірке су эссенциясымен

500

Базаның жай-күйі
  • Барлық құжат 259445
    Қазақ тілінде 129658
    Орыс тілінде 128961
    Ағылшын тілінде 826
    Қолдау қызметі
    E-mail: support@rkao.kz
    Телефондары: +7 7172 58 00 58, 119
    Жұмыс уақыты: 09:00 - 18:30
    (Астана уақыты бойынша)
    Демалыс күндері: сенбі, жексенбі

    Жоба Туралы