15 қаңтар 2018 10:59

Құнарлы тағамдардың иммунитетке қандай зияны бар екені анықталды

Иллюстрациялық сурет. © RIA56

Германиядағы Бонн университетінің ғалымдары құрамында майлар мен көмурсулары көп тағамдар адамның иммунды жүйесінің инфекция кезіндегідей реакция туғызатынын анықтады. Мұның салдарынан созылмалы қабыну және диабет, артериосклероз сияқты аурулардың пайда болу қаупі бар екен. Зерттеу MedicalXpress сайтында жарияланды. 

ПОДЕЛИТЬСЯ

Германияда?ы Бонн университетіні? ?алымдары ??рамында майлар мен к?мурсулары к?п та?амдар адамны? иммунды ж?йесіні? инфекция кезіндегідей реакция ту?ызатынын аны?тады. М?ны? салдарынан созылмалы ?абыну ж?не диабет, артериосклероз сия?ты ауруларды? пайда болу ?аупі бар екен. Зерттеу MedicalXpress сайтында жарияланды. 

?алымдар тыш?андар?а т?жірибе ж?ргізген, кеміргіштерге бір ай жас?ны?ы ?те т?мен ??нарлы азы? берілген. Салдарынан кеміргіштерді? а?засында ?абынаулар пайда болып, ал ?андарында гранулоцит пен моноциттер - патогенді агенттермен к?ресетін ?анны? а? жасушалары (лейкоцитер) саны арт?ан. 

Реклама
Реклама

??рамында к?мірсу мен майлары к?п та?амдар с?йек кемігіндегі ?ан жасушаларыны? ?згеше гендерді іске ?осылады. Б?л ДН? тіндерді? ?суі мен жасушаларды? жетіліуіне жауапты. Ал ?алыпты азы??а ?ткеннен кейін ?абыну жо?ал?ан, алайда 30 к?ннен кейін де іске ?осыл?ан гендер белсенділігін жо?алтпа?ан. 

?абынуды іске ?осуда NLRP3 инфламмасомдар - иммунды жасушаларды? ішіндегі а??уыз кешеніні? р?лі зор. ?детте олар микроорганизммен байланыс?ан с?тте ?абыну реакциясын іске ?осады. Дегенмен ??нарлы та?амдардан NLRP3 ?алай іске ?осылатыны ?зірше белгісіз. 

Зерттеушілерді? пайымынша, ??рамында к?мірсу мен майлары аз та?амдар семіздіктен ??т?арып ?ана ?оймай, созылмалы аурулар?а шалды?у ?аупін де т?мендетеді. 

Показать комментарии
Читайте также
Реклама
Реклама
Join Telegram