ПОДЕЛИТЬСЯ
18 қыркүйек 2018 | 09:04
"Алмадан жасалған палау" мен хинкали. Алма қосылған тағамдардың үздік мәзірі
16 ?ырк?йекте, жексенбіде Алматы ?аласыны? 1002 жылды?ын тойлау аясында ?ала мейрамханалары арасында ?ткен "?здік алма м?зірі" бай?ауыны? же?імпаздары аны?талды, - деп хабарлайды Tengrinews.kz тілшісі.
ПОДЕЛИТЬСЯ
16 ?ырк?йекте, жексенбіде Алматы ?аласыны? 1002 жылды?ын тойлау аясында ?ала мейрамханалары арасында ?ткен "?здік алма м?зірі" бай?ауыны? же?імпаздары аны?талды, - деп хабарлайды Tengrinews.kz тілшісі.
?ала к?ніне орай негізгі шаралар Т???ыш Президент саяба?ында ?тті М?нда аспаздар бай?ауыны? ?орытындысы шы?арылды. Жеті номинация бойынша грамота мен сыйлы?тар берілді. Т?рт номинация н?тижесі б?рыннан белгілі еді, ал та?ы ?шеуі бай?ау?а ?атысушылар ?шін жа?ымды тосынсый болды.
"?здік алма м?зірі" номинациясыны? же?імпазы Baursak city мейрамханасы болды. Шеф-аспаз Евгений Скрименский басты номинацияда мейрамхана?а же?іс ?келген та?амдар мен оларды ?зірлеу ??пияларын б?лісті.
"?ызыл алма" салаты. Са?ина т?різді кесілген алманы майда ?уырып, піскен ?ызылшамен толтырады ж?не ол дижон ?ышасы мен майлы кілегей, аздап т?здал?ан ар?ан балы? пен каперстен жасал?ан соуспен беріледі.
"Жал?ы етінен жасал?ан стейк". Ет су-вид технологиясы бойынша ?зірленеді. Оны? астына алма сальсасы (алмадан жасал?ан езбе) ?ойылады ж?не ас?аба? соусымен беріледі.
Алмадан жасал?ан б?ліш. Алма ж??а тілік ?ылып кесіліп, кофе кремі ж?не кешью жа??а?ы мен бадамнан т?ратын "печеньемен" пісіріледі.
"?здік алмадан жасал?ан салат" номинациясында "Абай" мейрамханасы же?імпаз атанды. Оны? шеф-аспазы Александр Суворов рукола мен су-вид алмасымен жасалатын салат м?зірін егжей-тегжейлі сипаттап берді.
Бір порция салат?а ?ажет ?німдер: 25 грамм руколо, 20 грамм ?а?тал?ан томат, су-вид технологиясы бойынша жасал?ан д?м ?абы? ж?не даршын тая?шалары бар 120 грамм алма, ?ара трюфельмен бірге 15 грамм пекарино ірімшігі, 100 миллилитр жа?а сы?ыл?ан алма сусыны, 40 грамм бал, 5 грамм зімбір тамыры.
Салатты жасау ?шін алдымен руколоны жуып, кептіру керек. Алма, даршын, д?м ?абы? тая?шалары вакум ыдыс?а салынып, 20 минут бойы 80 градус температурада дайындалады, кейін суы? суда сал?ындатылады. Сы?ыл?ан алма сусынына зімбір тамыры ?осылады, ол 20-25 минут температурада суда ?айнатып, кейін бал ?осып соус к?йіне жеткенше ?айнатады, ал кейін сал?ындатылады. Алма, руколо, ?а?тал?ан ?ызана??а соус ??йып, ?стіне жі?ішке ?ылып пекарино ірімшігін ?гітеді.
Жартылай финалда "?здік алмадан жасал?ан сусын" м?зірін GATO мейрамханасыны? бармендері Марат пен Бахтияр айтып берген: "Алкогольсіз н?рлі сусын - жа?а сы?ыл?ан жеміс пен жа??а?, ваниль, даршыннан (...) т?рады. Оны? 80 пайыз д?мі - иісі".
"Алмадан жасал?ан ?здік десерт" номинациясын Social group же?ді.
"Алаша" мейрамханасыны? ?стел жабды?тауы "?здік ?рлеу" номинациясында же?імпаз атанды.
Алмадан жасал?ан палауды? рецепті: "Ет нухатпен бірге ?уырылады ж?не алмамен б??тырылып піседі. Т?тті к?ріш б?лек ?зірленеді: к?ріш с?бізбен ?уырылып, кейін ??р?а? ?рік, мейіз, жа??а?пен б??тырылады. К?ріш бір са?ат, ет 1,5 са?ат піседі. Та?ам?а ал?аш?ы болып к?ріш, содан кейін ет, алма ж?не б?рыш шы?арылады.
К?рермен к?зайымы ж?лдесін Presso кафесі же?ді.
?азылар ал?асыны? шешімі бойынша "?здік ?сыну" номинациясын "Дареджани" мейрамханасы алды.
"?р?айсымыз та??алдыру?а тырысты?. Біз та?амда д?м ?йлесімі, жа?сы ?ызмет к?рсету мен бір ?ара?анда ?зара келіспейтін компоненттерді ?олданды?. ?аланы? басты белгісі - Алматы апорты. Ол д?мді ?рі пайдалы та?амдар", - деді ?діл ?азылар ал?асыны? м?шесі, ?о?ам ?айраткері Г?лнар ?атыбаева.
Еске сала кетейік, Алматы ?кімдігіні? ?йымдастыр?ан бай?ауыны? ма?саты - Алматы апортымен жасал?ан та?амдарды? таралуы. Мейрамханалар б?л позицияны негізгі ас м?зіріне ?осамыз деп у?де берді. Бай?ау?а 50 мекеме ?атысты, оны? 12-сі жартылай финал?а ?тті. ?азылар ал?асы конкурс?а арнайы ойлап табыл?ан та?амдарды екі кезе? бойынша ба?алады: келбеті мен жабды?талуы, сондай-а? та?амы? д?мі. Мейрамхана бай?ауыны? ?орытындысы ?ала к?ніне орай ?ткізілген 100 шараны? бірі болды.
Ма?ала авторы Ольга Пастухова
?аза? тіліне аудар?ан Камила Долаева
Суреттер: Андрей Зайцев
Показать комментарии
Читайте также