Диетолог Елена Соломатина өмірді қысқартуы және қауіпті аурулардың дамуын ынталандыруы мүмкін өнімдерді атады, - деп хабарлайды Massaget.kz.
Диетолог Елена Соломатина өмірді қысқартуы және қауіпті аурулардың дамуын ынталандыруы мүмкін өнімдерді атады, - деп хабарлайды Massaget.kz.
Маман зиянды өнімдер қатарына тәттілерді, ұннан жасалған өнімдерді және сыраны жатқызды.
"Тәттілер, тосаптар, пісірмелер, сыра - мұндай өнімдердің гликемиялық индексі жоғары. Олар қандағы глюкоза деңгейін арттырады. Бұл өнімдердің энергетикалық жүктемесі адам ағзасына үлкен күш түсіреді және ол оны көтере алмайды, сондықтан бұл энергияны жасушаларға тарату үшін көп мөлшерде инсулин шығарады. Бұл энергияның қалдықтары май қорына түседі", - деп түсіндірді диетолог.
Дәрігер май қоры көбейгенде адамда атеросклероз дамитынын айтты.
"Содан соң тамырлардың қабырғалары зақымдалады, қабыну процестері басталады, холестерин қандай да бір жолмен бұзылудың алдын алуға тырысады және қан тамырлардағы бос орындардың орнына барады. Солайша қан тамырлар қабырғасында түйіншектер пайда болады, ол қанайналымға кедергі келтіреді, органдардың тамақтануы бұзылады және олардың тозуы басталады. Есте сақтау қабілеті нашарлайды, физикалық және эмоционалдық стреске қарсы қабілет төмендейді, өйткені нейрондар қуатсыз қалады", - деді Соломатина.
Оның айтуынша, трансмайлар мен қуырылған тағамдар да қауіпті.
"Трансмай - бұл ағзаға қажетті функцияларды орындай алмайтын жасуша. Ол жасушалардың ерте қартаюына әкеледі", - деп түсіндірді дәрігер.
Бұл жағдайда коллаген өндіру процесі де бұзылады, бұл сыртқы келбетке әсер етеді деп атап өтті маман.