16 ақпан 2018 11:02

Ғалымдар қатерлі ісік қаупін арттыратын тағамдар тізімін жасады

Иллюстрациялық сурет © Narmed.ru

Франция мен Бразилия ғалымдарының біріккен тобы өңделген азық-түлік пен онкологиялық аурулар арасында байланыс барын анықтады, - деп хабарлайды MedicalXpress.

ПОДЕЛИТЬСЯ

Франция мен Бразилия ?алымдарыны? біріккен тобы ??делген азы?-т?лік пен онкологиялы? аурулар арасында байланыс барын аны?тады, - деп хабарлайды MedicalXpress.

Нан та?амдары, снектер, газдал?ан сусын, ?анты бар ж?гері ?лпектері, жартылай дайын ?нім ж?не ?алпына келтірілген ет ?німдері "ультра??делген" деп есептеледі. М?ндай та?амдарда ?ант, май, т?з к?п ж?не д?румен мен жас?ны? ?те аз. 

Реклама
Реклама

43 жас шамасында?ы 104 980 ?йел мен ер адам ?атыс?ан зерттеуде олар 24 са?атты? екі онлайн сауалнама толтыру керек болды. С?ра?тар та?амны? 3 300 т?ріне ?атысты болды. Зерттеу кезінде ?алымдар ?атысушыларды? жасын, жынысын, білім де?гейі, онкологиялы? аурулар?а бейімі, зиянды ?деттері мен физикалы? дайынды?ыны? де?гейін ескерді. 

Зерттеу ?орытындысы ??деуден ?ткен азы?-т?лікті пайдалануды 10 пайыз?а арттыру онкологиялы? аурулар?а шалды?у ?аупін 12 пайыз?а жо?арылататынын к?рсетті. Оны? ішінде с?т безі обырына шалды?у к?рсеткіші 11 пайыз?а артады екен. 

?алымдар тобыны? пайымынша, б?л м?селе тере?ірек зерттеуді ?ажет етеді. Зерттеу ?орытындыларына с?йене отырып, ?алымдар ?азірден бастап тама?тану ж?йесін реттеуге ж?не ??деуден ?ткен азы?-т?лік т?рлеріне салы?ты арттыру?а ша?ырып отыр. 

Показать комментарии
Читайте также
Реклама
Реклама
Join Telegram