Ғалымдар шылым шегетіндердің өкпесін қандай жемістер тазартатынын анықтады

ПОДЕЛИТЬСЯ

Ғалымдар шылым шегетіндердің өкпесін қандай жемістер тазартатынын анықтады © nekuru.com

Алма мен қызанақты көптеп тұтыну шылымға құмар адамдардың өкепісіне оң әсер етеді. Зерттеу қорытындысы European Respiratory Journal басылымында жарияланды, - деп хабарлайды РИА Нововсти

ПОДЕЛИТЬСЯ

Алма мен қызанақты көптеп тұтыну шылымға құмар адамдардың өкепісіне оң әсер етеді. Зерттеу қорытындысы European Respiratory Journal басылымында жарияланды, - деп хабарлайды РИА Нововсти

"Өкпенің қызметі 30 жасқа таман нашарлай бастайды және оның жылдамдығы жеке адамның денсаулығы мен қоршаған ортасына байланысты болады. Зерттеу жемісті көбірек жеу бұл процесті баяулатып, тіпті өкпені шылым шегумен байланысты зияннан сақтайтынын көрсетіп отыр", - дейді Балтимордағы Джон Гопкинс университетінің маманы Ванесса Гарсия-Ларсен (Vanessa Garcia-Larsen).

Шылым шегу мен ауаның ластануы өкпенің созылмалы обструктив дертіне шалдықтырады. Ал оның меңдеуі өкпе тіндерінің қабынуына әкеп соқтырады. Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы мамандарының болжамы бойынша, 2020 жылға таман бұл әлем бойынша өлімге әкеп соқтыратын ең қауіпті үшінші дертке айналады. 80-90 пайыз жағдайда оның себебі шылым шегу болып келеді екен. 

2002 жылы Еуропаның әр бөлігінен 600 адамның тамақтану, өкпесінің саулығы мен қаншалықты жиі шылым шегетіні туралы мәлімет алынған. 10 жылдан кейін бұл зерттеу қайта жасалды. Зерттеу қорытындысы тамақтану әдеті мен өкпенің саулығы арасында тікелей байланысты көрсеткен. Күніне үш қызанақ немесе бірнеше тілім алма жеген адамдардың өкпесі тазалау болған. 

Айта кетейік, өкпенің саулығына жемістердің өздері ғана әсер еткен. Мусс, шырын және өзге де өңделген өнімдер мұндай әсерге ие болмаған. 

Tengrinews
Читайте также
Join Telegram
Қазақстанда қар жауады

Валюта бағамы

 500.6  course up  583.17  course up  6.51  course up

 

Ауа райы

location-current
Алматы

 

Редакция Жарнама
Социальные сети