30 қаңтар 2016 | 14:05

Астанада қазақтың ұлттық тағамдарын зерттейтін зертхана ашылады

ПОДЕЛИТЬСЯ

© Yazdorov.kz © Yazdorov.kz

Ұлттық музейде қазақтың ұлттық тағамдарын зерттейтін зертхана ашылады, - деп хабарлайды Tengrinews.kz тілшісі ҚР Ұлттық музейдің баспасөз қызметіне сілтеме жасап.


Иконка комментария блок соц сети

Ұлттық музейде қазақтың ұлттық тағамдарын зерттейтін зертхана ашылады, - деп хабарлайды Tengrinews.kz тілшісі ҚР Ұлттық музейдің баспасөз қызметіне сілтеме жасап.

Ұлттық музейде Қазақ тағамтану академиясының президенті, академик Төрегелді Шармановпен кездесу өтті. Кездесу барысында ол жылқы шаруашылығы мен қымыз өндірісіне ерекше мән береу керектігіне тоқталып өтті.

"Бәріміздің мақсатымыз бір ол - қазақтың тарихын, ұлттық мәдениетін жан-жақты көрсету, насихаттау, таныстыру. Біз өзіміздің атадан балаға жалғасқан ұлттық тағамдарымыздың маңызын түсінуіміз қажет. Мәселен біз жылқының қасиетін, оның маңызы мен артықшылықтарын дұрыс түсінбей жүрміз. Жылқы жайлы не білеміз? Оның тек етін жеп, қымызын ішуді ғана білеміз. Бірақ бие сүтінен қаншама өнім жасап шығаруға болар еді, оны біз осы уақытқа дейін жүзеге асыра алмай келгенбіз. Қазір Қазақтың тағамтану академиясы бие сүтінен балмұздақ, шоколад, торт сияқты өнімдер өндіріп жатыр. Олар адам ағзасына пайдалы дәрумендерге бай. Біз қазір жылқыны тек қана сойып жеп жабайы түрде құртып жатырмыз. Қымыз адам денсаулығына өте пайдалы, ол адамның шаршауын ұмыттырып, көңіл-күйін көтереді. Қымыздың құрамында адамға рахат сыйлайтын дәрумендер бар. Тіпті орыс жазушысы Лев Толстой әйелімен ренжіскен кезде апталап, қымыз ішіп жататын болған. Биенің сүті тері ауруларына ем. Кезінде қымызды көп ішетін қазақтардың арасында тері ауру аз болған", - деді Төрегелді Шарманов.

"Ұлттық музей қазақтың байырғы ұлттық тағамдарын зерттеп, оның пайдасы мен артықшылықтарын, халыққа түсіндіретін болады. Бұл іске Төрегелді Шарманов басқаратын Қазақтың тағамтану академиясы кеңесші болады", - деді Ұлттық музейдің директоры Дархан Мыңбай.

Айта кетейік, Ұлттық музейде ашылатын ұлттық тағамдарды зерттейтін лаборатория музей жанындағы "Халық қазынасы" ғылыми-зерттеу институтына қарасты болады. Жобаға қазіргі уақытта институт жетекшісі Ақан Оңғар басшылық етеді.

Читайте также
Join Telegram
Лого TengriSport мобильная Лого TengriLife мобильная Иконка меню мобильная
Иконка закрытия мобильного меню

Валюта бағамы

 498.59   521.12   4.87 

 

Ауа райы

 

Редакция Жарнама
Социальные сети