Сүт қатерлі ісіктен қорғайтыны рас па? Ғалымдар зерттеу жүргізді

viewings icon comments icon

ПОДЕЛИТЬСЯ

whatsapp button telegram button facebook button
Фото: depositphotos.com Фото: depositphotos.com

Сүт қатерлі ісіктен қорғай ма? АҚШ, Ұлыбритания және Аустралия ғалымдары бұл сұрақтың жауабын анықтау үшін үлкен зерттеу жүргізді. Олардың барлық нәтижесі Nature Communications журналының 2025 жылғы қаңтардағы санында жарияланды, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі Ferra.ru-ға сілтеме жасап.

whatsapp button telegram button facebook button
Иконка комментария блок соц сети

Сүт қатерлі ісіктен қорғай ма? АҚШ, Ұлыбритания және Аустралия ғалымдары бұл сұрақтың жауабын анықтау үшін үлкен зерттеу жүргізді. Олардың барлық нәтижесі Nature Communications журналының 2025 жылғы қаңтардағы санында жарияланды, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі Ferra.ru-ға сілтеме жасап.

Зерттеуді жүргізу үшін Million Women Study деректері пайдаланылды. Бұл жұмысқа орташа жасы 56-дағы 1,3 миллионнан астам ұлыбританиялық әйел кірді. Олар 1996-2001 жылдары жұмысқа қабылданды, содан бері бақылау жүргізіліп келеді. Әр 3-5 жыл сайын олар сауалнамаларды толтырады.

Жаңа зерттеу үшін 542 778 қатысушы таңдалды. Талдау нәтижелерінде анықталған деректер.

Біріншіден, алкоголь мен қызыл және өңделген ет тоқ ішік қатерлі ісігімен ең күшті байланысқа ие. Күніне әрбір 30 грамм қызыл және өңделген ет үшін колоректальды қатерлі ісік қаупін 8 пайызға арттырады. Әдеттегі қызмет ету мөлшері - 100 грамм, демек, егер сіз күн сайын 100 грамм ет жесеңіз, бұл қауіп 29 пайызға дейін артады. Қатерлі ісік пен өңделген ет арасында күшті байланыс бар.

Ал сүт өнімінің барлығы дерлік (ірімшік пен балмұздақтан басқа) колоректальды қатерлі ісікпен кері байланысты. Яғни күніне тұтынылатын әрбір 300 миллиграмм кальций үшін колоректальды қатерлі ісіктің даму ықтималдығы 17 пайызға төмендейді. Бұл дегеніміз, егер сіз күн сайын шамамен бір кесе сүт ішсеңіз, колоректальды қатерлі ісікке шалдығу ықтималдығы 17 пайызға аз болады.

Ғалымдардың мәліметінше, сүттің мұндай қорғаныс рөлі оның құрамындағы кальцийге байланысты болуы мүмкін. Егер кальций болмаса, оның себебі конъюгацияланған линол қышқылының (CLA), май қышқылының және сфингомиелиннің болуы мүмкін. Бұл заттың барлығы тоқ ішекте химиялық индукцияланған қатерлі ісік клеткаларының өсуін тежейді.

Tengrinews
Читайте также
Join Telegram Последние новости
Лого TengriNews мобильная Лого TengriLife мобильная Лого TengriSport мобильная Лого TengriAuto мобильная Иконка меню мобильная
Иконка закрытия мобильного меню
Открыть TengriNews Открыть TengriLife Открыть TengriSport Открыть TengriAuto Открыть TengriTravel Открыть TengriEdu Открыть TengriGuide

Валюта бағамы

 502.8  course up  547.58  course up  5.95  course down

 

Ауа райы

 

Редакция Жарнама
Социальные сети
Иконка Instagram footer Иконка Telegram footer Иконка Vkontakte footer Иконка Facebook footer Иконка Twitter footer Иконка Youtube footer Иконка TikTok footer Иконка WhatsApp footer