1. Басты
  2. Біл
  3. Техно
  4. Ғылым-Бiлiм

Ғалымдар балықтан жасалған тағамның адам ағзасына зиян екенін анықтады

© Jake Warga / Danita Delimont / Globallookpress.com © Jake Warga / Danita Delimont / Globallookpress.com

Америкалық ғалымдар балықтың тіндерінен адам ағзасын әлсірететін заттарды анықтады, - деп хабарлайды Lenta.ru.

Басылымның мәліметінше, теңіз жануарларының тіндеріне түсетін күшті органикалық ластаушылар осы балықты тұтынған адамға артық токсиндерден құтылуға мүмкіндік бермейді.

Адам ағзасында улағыш заттарды жібермейтін P-гликопротеин (P-gp) атты ақуыз бар. Ғалымдар күшті органикалық ластаушылардың осы P-гликопротеиннің ішіне оңай кіріп, ағзаны ластайтынын бұрыннан айтып жүрген еді. Дегенмен ғалым Амро Хамдун мен оның ұжымдастары күшті органикалық ластаушылардың P-гликопротеиннің ішіне кірмейтінін, оған жабысып алып, адам ағзасын қорғау жүйесін бұзатынын анықтады. 

"Біз мұндай балықты жеген кезде ағзамыздағы маңызды қорғау жүйесінің тиімділігін бұзамыз. Бұл адамдарға да, теңіз жануарларына да қатысты", - деді Хамдун.